اصول کادربندی در عکاسی

22 اکتبر 2019 مقالات

اگر شما هم به عکاسی علاقه مند هستید باید بدانید که سبک های بسیار زیادی در عکاسی وجود دارد که در تهیه عکس هایی با کیفیت بهتر و زیبا به شما کمک خواهد کرد که باید از آنها آگاه باشید از جمله مهم ترین قسمت در کیفیت عکس و نحوه ی شکل گیری تصویر موثر است اصول کادر بندی در عکاسی میباشد. آیا با اصول اولیه کادربندی آشنایی دارید؟چه نکاتی را باید برای کادربندی بهتر رعایت کنیم؟

کادرچیست؟

به محل قرار گرفتن عناصر دریک عکس یا تابلوی نقاشی کادر می گویند. کادر خوب باعث میشود تصویرتان جذاب تر و شیک تر جلوه کند و مخاطب از دیدن عکس تان لذت ببرد. امروزه در عکاسی از کادرمستطیل عمودی، کادر مستطیل افقی و کادرمربع استفاده می شود.

قانون یک سوم در کادربندی عکاسی (Rule Of Thirds)

یکی ازبهترین و رایج ترین روشها برای کادربندی عکس تان استفاده از قانون یک سوم (rule of thirds)  میباشد.

قانون یک سوم یا خطوط طلایی یکی از بهترین و ساده ترین قانون هایی است که می توان آن را به خوبی یاد گرفت و درعکاسی از آن استفاده کنیم. روش کار به اینصورت است که کادر را به ۹ قسمت مساوی تقسیم میکنیم در واقع به سه خط افقی و سه خط عمودی، در قسمت تقاطع خطوط نقاطی به وجود می آید که میتوانیم عنصر مد نظر را روی نقاط قرار دهیم.

 

 

قانون یک سوم در کادربندی عکاسی (Rule Of Thirds)

 

بیشتر بدانید: عکاسی از طبیعت ; نکاتی که بهتر است بدانید

انواع کادربندی در عکاسی

  1. کادرهای مستطیل افقی

یکی از پرکاربردترین نوع کادربندی، کادربندی افقی است. این کادر با حالت عناصری که در امتداد خط افق گسترده شده‌، تناسب دارد. در تصاویری که بیش از یک نفر در آن قرار دارد، یا صحنه هایی که شامل پویایی و حرکت هستند، از کادربندی افقی استفاده میکنیم.

 

2. کادر مستطیل عمودی

  1. کادر مستطیل عمودی

کادر مستطیل عمودی، پویاتر از مستطیل افقی است. عنصر در آن واضح تر به نظر میرسد. کادر های عمودی با موضوعاتی که شکل کلی آنها عمودی است مانند ساختمان، برج و برای نشان دادن قدرت و بزرگی کاربرد دارد.

 

کادرهای مستطیل افقی

  1. کادربندی مربع

مربع یک شکل کاملا متعادل است، و طول تمام اضلاع آن برابر می باشد و بدلیل تقارنی که بین اضلاع وجود دارد حس تصاویر را القا میکند. کادربندی مربع از لحاظ بصری وزن سنگینی دارد، ساکن و آرام است.

 

کادربندی مربع

 

عوامل تعيين كننده کادربندی در عکاسی

  1. موضوع

  2. عوامل هدایت کننده چشم

موضوع

حالت کلی موضوع در انتخاب کادر تاثیر گذار است. حالت جا افتاده و پذيرفته شده طبيعي موضوع كه در نهايت به راحتي مورد پذيرش چشم بيننده قرار مي گيرد، متناسب باشد.

عوامل هدایت کننده چشم

این عوامل، موجب تعیین کادر می شود،ازعوامل هدایت کننده چشم به جهت دید و یا سمت حرکت موضوع ،‌خطها، سطحها و تاریکی ها و روشنایی ها اشاره کرد.

زاویه ی دید در کادربندی در عکاسی

زاويه ديد از نكات مهم در تعيين كادر و عكاسي مي باشد، که در کیفیت کار عکاس ب‌طور چشمگیری تاثیرگذار است. زاویه دید را میتوان به ۳ قسمت تقسیم کرد:

  1. زاويه ديد از بالا

زاویه دید شخص بیننده از بالا به پایین است، در این نمونه عکاسی از بالا به کاستن ابهت و کوچک نشان دادن سوژه منجر می شود، همچنین زاويه ديد بسيار بالا، تصویر را به شكل هاي  هندسي جلوه مي دهد.

  1. زاويه ديد روبرو

وقتی بخواهیم تصویرمان را بدون تحریف یا اغراق به وجود بیاوریم، یعنی از لحاظ بعد و حجم واندازه به مخاطب نشان دهیم، از این روش استفاده میکنیم. این نوع زاویه دید بیشتر در مواردی که حقایق برای ما اولویت دارد و میخواهیم بدون تغییر باشد به کار می رود.

  1. زاويه ديد از پايين

زاویه دید از پایین، در ابعاد موضوع اغراق کرده و عظمت و پايداري بيشتري به آن ميدهد. اگر زاويه ديد خيلي پايين باشد موضوع حالت مضحک و غول پیکر به خود می گیرد.

بیشتر بدانید: انواع کیف دوربین عکاسی کدام است

خط افق در کادربندی در عکاسی

وجود خط افق در تصويری از منظره، باعث ايجاد عمق و بعد در آن مي شود ازطرف ديگر بر جذابيت صحنه خواهد افزود. هنگامي كه فضاي حاكم زمين است، خط افق در بالاي کادربندی قرار مي گيرد. توجه بيننده به سمت افق كشيده مي شود. اگر خط افق در پايين كادر باشد، سبكي و راحتي در تصوير القا مي شود. خط افق در صورتي در وسط كادر قرار مي گيرد كه آسمان و زمين به يك نسبت، ارزش مطرح شدن داشته باشند كه در اين حالت، سكون و آرامش را تداعي مي كند.

روشهای بهبود کادر بندی

برای بهبود کادر بندی تصاویر، عکاسان از اصول زیر بهره می برند:

  1. قانون یک سوم: در این حالت سوژه را روی خط یک سوم قرار میدهیم.
  2. قانون نقاط طلایی: قرار دادن نقاط کلیدی سوژه (مانند چشم ها) روی نقاط طلایی تصویر.
  3. ایجاد حالت S: انحنای سوژه
  4. ایجاد حالتX: برخورد سوژه با عوامل محیط در طول قطرهای کادر
  5. بررسی پس زمینه و پیش زمینه تصویر: تنظیم دیافراگم، عمق میدان و نوع کادر عکس
  6. استفاده از کادر طبیعی: از عناصر موجود، مانند پنجره به عنوان کادر عکس
  7. استفاده از قاعده فرد: گنجاندن سوژه در کادر با ضریب اعداد فرد

 

اشتراک گذاری

پیام شما

ایده ها و نظرات خود را مطرح کنید
دستیار ترجمه